Közmeghallgatás kérdésekkel.

Tisztelt Egyesületi Tag!

Mint korábban jeleztem, Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő testülete 2017.12. 08.-án közmeghallgatásra hívta Balatonkenese lakóit.

A közmeghallgatáson a hét testületi tagból öten jelentek meg, az érdeklődő lakosság létszáma se haladta meg a 40 főt. Egyesületünket a vezetőségből két fő és néhány tag képviselte.

A polgármester úr tájékoztatást adott a 2017. évi költségvetés helyzetéről, pályázatokról, beruházásokról, a Balatonakarattya–Balatonkenese közötti bírósági határvitáról, a környezet állapotáról és a katasztrófavédelemről.

Jegyző úr tájékoztatójában szó volt az adó bevételekről és a kintlévőségekről. Bejelentette, hogy 2018. évtől az idegenforgalmi adó (kurtaxa) összege 360 Ft-ról 500 Ft-ra emelkedik, és megszűnik az övezeti kedvezmény.

Ezt a drasztikus emelést nehezményeztük, és kértük, hogy akkor a turista jegyet a befizetet kurtaxa után ne 50%, hanem 100% kedvezménnyel adják a szállásadóknak. Polgármester válaszában közölte, hogy a választáskor az állandó lakosoknak megígérték, hogy nem lesz adó emelés, ezért növelték a kurtaxa díját. A turista jegy kedvezmény adását átgondolják.

A beruházásokkal kapcsolatban a testületi üléseken többször elhangzott, hogy ha egy utat építenek Alsóréten, akkor egyet kell építeni a városban is. 2017. évben egy utat építettek Alsóréten, a városban pedig négyet, ezen felül most kezdenek 15 km hosszú járda építésébe. Amikor ezt szóvá tettük, a polgármester a válaszában jelezte, hogy egy éve pályázatot nyújtottak be a Vak Bottyán út szélesítésére és a terület közlekedés rendjének felülvizsgálatára, de a pályázatot még nem bírálták el. Mindemellett közölte, hogy a városban azért építenek több utat, mert ott élnek az állandó lakosok, akik egyúttal szavazó polgárok is. Az Alsóréten ingatlannal rendelkezők nyaralók, akik Balatonkenesén csak VENDÉGEK! Kikértük magunknak a megkülönböztetést, egyúttal jeleztük, hogy 14 éven keresztül küzdöttünk azért, hogy az állandó lakosok és a nyaralók között békesség legyen, most pedig a polgármester ismételten szítja a tüzet!

A lakossági hozzászólásokban a jelenlevők mindannyian nehezményezték a nyúlványnál a szabad kikötő megépítését. A nyaralók és az állandó lakosok kérték a testületet, hogy az elképzeléstől álljanak el, mert véleményük szerint nincs szükség újabb kikötő építésére. A polgármester válaszában elmondta, hogy a sétányhoz nem nyúlnak hozzá, csak innen indulna el a Balaton vízén egy móló, melynek a vége Balatonakarattya irányába fordulna el. Ez a móló mindenki számára nyitott lenne és besétálható. Jelen pillanatban még nincs látványterv és hatástanulmány készítve. A testület csak a TNM módosításához járult hozzá. Egyébként az Önkormányzatnak az építkezés egy fillérjébe se kerülne. Egy jelenlevő szakember felhívta a testület figyelmét arra, hogy a kikötő megépítése milyen veszélyeket rejt. Az egyik ilyen a terület eliszaposodása, köztük a Vak Bottyán strandé is.

Tájékoztatást kértünk arról is, hogy mit szándékoznak építeni a Széchenyi parkban. Polgármesteri válasza szerint egy 50 méter átmérőjű színpad létesül utakkal, járdákkal.

Egyesületünk vezetői érdeklődtek, hogy miért nem kapnak meghívót a képviselő testületi ülésekre, továbbá miért nem kérik ki a civil szervezetek véleményét, miért nincs szorosabb kapcsolat a civilekkel. Jegyző a kérdés első felére jelezte, hogy erre jobban oda fognak figyelni és a város honlapjára időbe felteszik majd az anyagokat is. A polgármester válaszolt a kérdés második felére: majd ha a parlament törvényt alkot a társadalmi szervezetekről, és ebben kötelezik őket, akkor majd ezt a kapcsolatot szorosabbá teszik. Egyébként azokhoz civilekhez, akik őket bármilyen eseményre meghívják, ha valaki ráér a testületből, akkor az elmegy. (Egyesületünk közgyűlését – meghívásunk ellenére – három éve senki nem tiszteli meg!)

A meghallgatás hosszúra nyúlt. Számunkra a legfőbb tanulsága az volt, hogy a nyaralókat a városvezetés semmibe veszi, és valós a félelmünk a nyúlvány balatoni részének beépítésére. Így onnan legálisan el lehet távolítani majd a horgászokat és a vízi sportot szeretőket.

A beszámoló rövidített formáját készítette:

Horváth József elnök és Niertit István vezetőségi tag

2017.12.12.