Vízügynek levél, az Alsóréti strandon a vízbejutás érdekében.

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

8000 Székesfehérvár

Balatoni u. 6.

Dr. Csonki István Igazgató

Tárgy: Engedély kérés

Tisztelt Igazgató Úr!

Az Alsóréti Üdülő Egyesület Balatonkenese az alábbi kéréssel fordul Önhöz:

A 3671/2, 02/37 hrsz.-ú ingatlan (Balatonkenese, Parti sétány 61.) az Önkormányzat tulajdona és szabad strandként működik. Az Egyesületünk a strand rendbetételére, környezetvédelmére kiemelt figyelmet fordít. A szabad strand jellege, a terület fejlesztése, egyre nagyobb létszámot vonz. Örömmel töltött el bennünket a víz tisztasága, mélysége, a nád erősödése és fejlődése. Sajnos a nád és a sás területnyerése problémát okoz. A strand területéről a vízbejutás nádfal között történik, amelynek szélessége évekkel ezelőtt kb. 10-12 m volt. Évek során ez folyamatosan szűkült. Ma már csak 1,5-2,5 m szélesre tehető. A strandot nyaranta több ezren látogatják.

Szeretnénk a bejáró eredeti szélességét visszaállítani, valamint a vízbejutási részt a nádtorzsáktól megtisztítani, mivel ezek sok lábsérülést okoztak.

A fenti munka elvégzésére mocsárjáró gépet vennénk igénybe. A vízbejutás nem csak a vízen keresztül, hanem stég segítségével is történik. Az erős igénybevétel/folyamatos javítás/ miatt az egyesületünkre nagy anyagi teher nehezedik. A tagság kérésére szeretnénk, ha a bejutás nagy része a vízen keresztül történhetne. 2006 évben már végezhettünk szélesítést, most ismét szükség lenne rá. Küldünk három fotót, ami mutatja az 1970-es állapotot és a jelenlegit.

Kérjük a munka elvégzésének engedélyezését.

Balatonkenese, 2017. december 15.

Alsóréti strand 1970 19702008 Alsóréti strand fotó szélesítés után

2017.10.01. Alsóréti strand 1 fotó