Gyilkos rájákat telepítenének a Balatonra

Az idei volt talán az utolsó békés szezon, ha valóra válik az elektromos jetskit készítők terve, és száguldó szörnyekkel telepíthetik be a Balatont.

A magyar tenger utóbbi 150 évben kialakult használati szokásaitól teljesen idegen eszközök nem csak a jelenlegi viszonylagos nyugalmat ölhetik meg, embereket is gyilkolhatnak, mert az ilyen gépek üzemeltetéséhez a legalapvetőbb szabályok is hiányoznak a fürdőzők védelme érdekében.

Az Econix Kft.-hez, illetve a céget birtokló SMC-HVK Kft.-hez kötődő személyek augusztus elején mutatták be az általuk tervezett, készített elektromos jetskit, amit egy rájafajról, a narkeról neveztek el. A sajtóban megjelent hírek szerint ősszel indulna a gyártás, és néhány év alatt akár több százat is telepítenének belőlük a Balatonra.kisgéphajóként besorolt 380 kilogramm súlyú, 4 méter hosszú eszköz a beépített korlátozással 55 kilométer/órás sebességgel tud száguldani. (Hogy viszonyítani tudjunk, ez olyan, mintha valaki 110 kilométerrel megy egy közúton, ahol legfeljebb csak az övéhez hasonló, vele egy irányba tartó más járművekkel találkozhat. A Balaton vízén erről szó sincs.)

A Balatonon a hetvenes évek közepén korlátozták a motorcsónakok használatát.Az akkori döntésben nem volt szerepe a mai értelemben vett környezetvédelemnek, vagy a vízminőség védelmének, a tilalmat a motorcsónakok füstje, hangja, a Balatonhoz nem illő tempója és a másokra jelentett veszélye miatt rendelték el. Az akkori szorgalmazók szerint a két utóbbi indok volt a meghatározó. A gyors döntésben szerepet játszott a Fürednél és Keszthelynél történt halálos motorcsónakos gázolás.

gyilkos1

A jelenleg érvényes szabályok szerint a Balaton vízfelülete az északi part 500 méteres, a déli part ezer méteres sávjában használható fürdésre és az ezzel egy körbe eső vízi sportokra, játékra. A viszonylag nagy szabadságot mindenképp indokolja a tó sekélysége és a fürdésre használható partszakaszok kis mérete. A vitorlások és a part közelében közlekedő más hajók eddig nem veszélyeztették a fürdőzők biztonságát, ám jelenlegieknél legalább háromszor gyorsabb eszközökmegjelenése halálos kimenetelű baleseteket okozhat.

Horvátországbanáltalános szabályként a parttól maximum 100 méter távolságra úszhatnak be a fürdőzők,miközben a siklóhajók és jetskik ugyanitt legfeljebb 300 méterre közelíthetik meg a partot. Tehát nem csak a fürdési területről vannak kizárva, hanem még egy plusz 200 méteres biztonsági zónát is be kell tartaniuk. Ráadásul a védőtávolságot a hatóságok akár többszörösére is növelhetik. A védett területeken csak lépésben, 5-10 kilométeres sebességgel lehet áthaladni. A szabályokat megszegőket drasztikusan büntetik.

Miközben nálunk a tó partjának teljes hosszában ötször, tízszer nagyobb az engedélyezett fürdési távolság, nem létezik olyan általánosan védett övezet, amilyen az Adrián. A Balatonon csak a kijelölt strandok lebójázott részére terjed ki az abszolút tilalom.

gyilkos2
Persze strandon kívül sem szabad legázolni egy fürdőzőt, sőt azt is előírják, milyen távolságban kell elkerülni, de ezt
csak akkor tudják betartani, ha a száguldó járműről egyáltalán észrevették a vízben úszó személyt. Kicsit hullámzó vízen nappal szembe haladva ilyen sebességnél esély sincs egy fürdőző megfelelő időben való észlelésére.

A balatoni turizmus megújulásában fontos szerepe van az elektromos hajtás terjedésének. Legyen szó akár hajókról, kerékpárokról, vagy közúti és vasúti járművekről. De a környezetbarát energia álcája alatt sem kellene hagynunk, hogy – egy viszonylag szűk kör kedvéért – száguldó cirkuszt csináljanak a tóból, ezzel aránytalanul korlátozzák százezrek pihenési, szórakozási lehetőségét, veszélyeztessék akár az életüket is.

Ha feltartjuk a kezünket – homokba, vagy vízbe dugjuk a fejünket -, akkor hagyjuk, hogy kiszorítsanak bennünket a Balatonból. Először csak a jetskik jönnek, aztán az elektromos motorcsónakok, majd újra a benzinesek is, mert közben valami fontos személynek eszébe jut, hogy ezek már nem is szennyezik a környezetet. A Balaton így bizonyosan nagyon hamar népszerűvé válik külföldön is egyes körökben, hisz ennyire megengedő szabályokat még a tengereken sem találnak.

Ezzel persze vége lesz a Balaton mai “családi paradicsom” jellegének. A fürdőzők a strandok lebójázott karámjába kényszerülnek, nehogy veszélyeztessék testi épségüket, és nehogy zavarják a száguldozók szórakozását. Ez egyben megpecsételheti az eddig szabadstrandként működő, teljesen védtelen partszakaszok használatát, mert ott is alapvetően csak a jószerencse védelmében lehet majd bízni. És persze az eddigi vitorlás kultúrától is elbúcsúzhatunk.

gyilkos3

A ma még békés szabadstrandok helyén is ilyen jetski kölcsönzők nyílhatnak – Fotó: Győrffy Árpád

Ha meg akarjuk őrizni a Balaton mai csendes, nyugodt jellegét, akkor sürgősen be kell zárni a jogi kiskapukat. A motoros hajtástnem az üzemanyag, hanem a jármű sebessége alapján kell korlátozni.

Győrffy Árpád