Levél a szabad-kikötő ügyében a Miniszterelnökségnek

Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság

Füleky Zsolt

Helyettes Államtitkár Úr részére

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Tájékoztatást kaptunk Balatonkenese Város Polgármesterétől, Tömör István úrtól, hogy Önnel egyeztetést folytattak a Balatonkenese közigazgatási területéhez tartozó vízpart közcélú felhasználásának lehetőségéről.

Természetesen ezen egyeztetést tényét örömmel vettük. Remélhetőleg ezen az egyeztetésen szó esett arról is, hogy Balatonkenesén a Balaton part szabad megközelítésére alig van lehetőség. Tíz km hosszúságú partszakaszon két helyen lehet szabadon, akadály nélkül lejutni a parthoz. Ezek a helyek a Vak Bottyán fizető strand jobb oldalán levő pár száz méter hosszú Széchenyi park területe, amely a hajókikötővel, illetve a Marina Port kikötővel határos iszapos, hínaras terület ( itt kb. 10 fő tud horgászni), a másik hely, a strand bal oldalán a Parti sétányon található pár éve pályázat segítségével szépen kialakított, csodálatos panorámával rendelkező közpark területe. Itt a horgászat és fürdés tiltva van. Ez a terület kb. 200 m hosszú. A terület szélén található az Önkormányzat engedélyével, az Alsóréti Üdülő Egyesület által kihelyezett stég, amelyről balesetmentesen a vízbe lehet jutni. Ez a vízi sportolásra kijelölt terület. Itt van egyedüli lehetőség a kisebb csónakok, kajakok, szörfök vízre helyezésére.

Balatonkenese város vízparti területén - kb. 3 km -, az előbb említett két hely kivételével még a Balaton vízét sem lehet megtekinteni. Ezen a területen négy nagy vitorlás kikötő található, több szálloda, egy fizető és egy kicsi szabad strand és sok vízparti magán tulajdonban levő ingatlan helyezkedik el.

Érthető, hogy a lakosság és a nyaralók részéről szabadon megközelíthető pár száz méteres part szakaszt és az erről a helyről látható balatoni panorámát a nyári időszakban itt pihenő és vízparti területtel nem rendelkező több ezer nyaraló tulajdonos nagyon félti.

A félelem jogos, mert a Képviselő-testület minden előzetes egyeztetést mellőzve a 314/2017.(X.26.) számú határozatával lehetőséget biztosított a Balatonkenese, 3705 hrsz. számú ingatlan előtti Balaton partszakaszon idegenforgalmi fejlesztéshez kapcsolódó szabad-kikötő és infrastruktúrája létesítésének lehetőségére. Írásbeli, majd 2017. évi decemberi közmeghallgatáson az állandó lakosok és a nyaraló tulajdonosok tiltakozása ellenére a Képviselő-testület a fenti határozatot nem vonta vissza. Mivel a tiltakozás eredménytelen volt, ezért a fenti helyen történő elektromos hajók kikötésére szolgáló szabad-kikötő megvalósítása ellen tiltakozásképpen aláírás gyűjtés indult. A tiltakozó íveket, amelyet 1415 fő írt alá, 2019.01.04 napján a város Képviselő-testületének részére megküldtük. A tiltakozók nevében kértük, hogy a Képviselő-testület a fenti határozatot vonja vissza. 2019. 01. 31. napján megtartott Képviselő-testületi ülésen, a testület, a 23/2019.(I.31.) határozatával kérésünket ismételten elutasította. Az indokolás szerint, nincs konkrétum, ami szükségessé tenné a 314/2017.(X.26.) számú határozat visszavonását. A Polgármester úr elmondása szerint mivel nincs ügy, ezért nincs mit visszavonni.

A tiltakozók semmilyen ésszerű idegenforgalmi fejlesztést nem kívánnak megvétózni, de mint már említettem a fent jelzett két hely az, ahol a Balatonkenesére látogatók lejuthatnak a Balaton partjára strandokon kívül. A csodálatos balatoni panoráma viszont csak a 3705 hrsz. közpark területéről látható. Ezen terület elé tervezik megvalósítani az elektromos hajók részére megépítendő szabad-kikötőt. A szabad-kikötő megépítését nem szándékozzuk megakadályozni, hanem annak megvalósítására más helyszínt javasolunk. Balatonkenesén több kikötő létezik, így ott bármelyikhez kapcsolódóan lehetőség van szabad-kikötő létesítésére. Másik lehetőség a Vak Bottyán fizető strand jobb oldalán levő pár száz méter széles Széchenyi park előtti, rész amely a hajókikötővel, illetve a Marina Port kikötővel határos iszapos, hínaras terület. Innen is pár perces sétával elérhetők a vendéglátó egységek.

Tisztelt Államtitkár Úr, tisztelettel kérjük szíveskedjék kérésünket és javaslatunkat megfontolni, a 3705 hrsz. terület előtti vízterületen ne engedélyezzenek semmiféle panorámát elvevő építmény megépítését és más közcélú felhasználást. Legyen ez a terület továbbra is a kispénzű vízi sportot űzők és a balatoni panorámát csodálni szerető embereké.

2019. 05. 23.

Tisztelettel az Alsóréti Üdülő Egyesület Balatonkenese 600 fős tagsága és az 1415 fő tiltakozó nevében:

Horváth József

Elnök